אחת מהפעולות ההכרחיות ביותר, ועם זאת המעיקות בזמן הכתיבה והתרגול, היא יצירת שורות על גבי הדף. בואו נודה בזה, למי יש חשק וסבלנות למדוד ולסמן כל פעם מחדש, שורות וסימוני עזר? ובכן, לא לי. עם זאת, כמו שאני חוזר ומטיף בפוסטים השונים, אין לנו ברירה. זהו חלק חשוב ביותר לאימון היד, לרכישת זיכרון שריר וליצירת אותיות הרמוניות ונכונות.
למען האמת, כמעט ואין קורס או שיעור פרטי, שאני מעביר, ולא עולה הבקשה, בשלב זה או אחר, לייצר דפים עם שורות מוכנות. אלו כמובן קיימים, בלוק דפים מסומן לקליגרפיה עברית, בלוק דפים מסומן לקליגרפיה בעטי מכחול וגם בלוק דפים, שחורים או לבנים עם נקודות שיחזרו למלאי, בקרוב. ועם זאת, כשחשבתי מה עוד ניתן לעשות כדי להקל עליכם את המלאכה, החלטתי לספק לכם כלי און ליין, חינמי לגמרי. בדיוק בגלל זה, הוספנו את מחולל השורות המהפכני, לסרגל הכלים באתר.
בעזרת מחולל השורות תוכלו ליצור כל מבנה של שורה, עם מספר הקווים הרצוי ועם סימוני עזר ואלכסונים. כל שנותר לכם הוא לשמור אותו במחשב ולהדפיס אותו במדפסת הביתית שלכם, בחינם. בפוסט הנוכחי, אסביר לכם איך להשתמש בו. אז גשו לקרוא, שתפו אותו עם החברים וצאו לדרך.
מחולל השורות, הוא כלי בו תוכלו לייצר לעצמכם שורות עם סימוני עזר בהתאם לסוג הקליגרפיה והסקריפט שבה אתם עובדים, רוחב הכלי בו אתם משתמשים והעדפתכם האישית. לאחר שתפעלו על פי הכתוב, תוכלו להדפיס את דף השורות שיצרתם לעצמכם, במדפסת הביתית והוא יישאר אתכם לשימוש חוזר, מתי שתרצו.
כפתור מחולל השורות הצטרף לתפריט הראשי, לצד כפתורי הבלוג, החנות והסדנאות. לחיצה עליו תעביר אתכם לדף חדש, בו תתבקשו להגדיר מספר פרמטרים.
בראש הדף תמצאו תצוגה ויזואלית של השורה ומרכיביה. תצוגה זו משתנה ומתאימה את עצמה להגדרות, ככל שאתם ממלאים אותן. ככה, תוכלו לעקוב אחרי התוצאה הסופית, ולוודא שמה שתקבלו זה באמת מה שהתכוונתם.
הפרמטר הראשון שתצטרכו להגדיר הוא כיוון הדף. הדף שיתקבל הוא דף A4 המתאים להדפסה בכל מדפסת. מה שאתם צריכים לקבוע, זה האם השורות יסודרו בתצורת Portrait או Landscape, אנכי או אופקי.
הפרמטר השני שתגדירו הוא מספר הקווים שמהם תורכב השורה. מספר הקווים בשורה משתנה בין הסקריפטים השונים והוא עוזר לנו לבצע את התנועות בדייקנות, כדי שהאות תיראה מאוזנת ונכונה. לדוגמה, בקליגרפיה עברית, השורה עליה אתם כותבים מורכבת מארבעה קווים. קו הבסיס, קו גובה השורה, קו הקיצון וקו השורש. הסבר מפורט עליהם ועל איך לקבוע את המרחק הרצוי ביניהם, תוכלו למצוא בפוסט "קליגרפיה עברית, איך מתחילים? התשובות שלכם נענות" שפרסמתי בעבר, אולם, מספר הקווים וקווי העזר השונים, משתנים מסקריפט לסקריפט ובין אנגלית ועברית.
.
בעזרת מחולל השורות, באפשרותכם ליצור כל הרכב של קווים ולהניח עליהם קווי עזר בזוויות שונות, כדי להקל ולתרגל נכון את אחיזת העט ונטיית האותיות.
לאחר שקבעתם מכמה קווים מורכבת השורה, תצטרכו להגדיר לכל קו, את סגנוננו, רגיל, מודגש או מקווקו ומה מרחקו, במילימטרים, מהקו שמתחתיו. דוגמא לסגנונות הקו, תוכלו למצוא בראש הדף, ממש מעל התצוגה המקדימה. פעולה זאת מאפשרת לכם להדגיש את הקווים הראשיים, כמו קו הבסיס וקו גובה השורה, ולהשאיר קווים אחרים מודגשים פחות. באותו הזמן, כאן אתם קובעים את המרחקים בין הקווים ולמעשה את המרחק בין הקו לזה שמתתיו. מרחקים אלו תלויים בסקריפט אותו אתם כותבים ובכלי בו אתם משתמשים, כמו גם בגודל האות אותה תכתבו.
לאחר שסיימתם להגדיר לכל קו את שני הפרמטרים, תגיעו לשלב קווי העזר. כאן, תוכלו לבחור האם להוסיף קווי עזר אנכיים (שיעזרו לכם מאוד לדייק את התנועות האנכיות בעברית או בכתב גותי למשל) והאם להוסיף קווי עזר משופעים. אם בחרת להוסיף קווי עזר משופעים, תוכלו לקבוע לקו, כל זווית שיפוע שתרצו, בהתאם לסקריפט אותו אתם כותבים. קווי עזר אלכסוניים אלו יעזרו לכם ללמוד את זווית ההטיה של האות ואת זווית האחיזה הנכונה, בזמן כתיבה בכלים עם קצה שטוח (עברית 60 מעלות, Copperplate 45 מעלות ועוד).
סיימתם למלא את כל הפרמטרים? מצוין. כל מה שנותר לכם זה להכניס שם מלא וכתובת מייל ולשמור כקובץ PDF למחשב האישי שלכם, את הדף שתכננתם. את הקובץ ניתן לפתוח ולהדפיס באמצעות Adobe Acrobat Reader. למי שאין, ניתן להורידו, בחינם, מכאן
את הדף שהדפסתם, תוכלו להניח מתחת לדף עליו אתם כותבים ולהשתמש בו כדף מנחה, או לחילופין, לכתוב עליו ישירות.
עצה לסיום, כדי להקל עליכם לזהות את השורה שיצרתם, באופן ברור, הגדירו לקו האחרון, גובה קו רחב במיוחד. אני, מגדיר אותו
ב 10 מ"מ גדול יותר, מהקו הרחב ביותר שקיים בשורה. זה, יעזור להפריד את השורות האחת מהשניה שאם לא כן, תקבלו שורות רציפות וזה קצת מבלבל.
זהו, כולי תקווה, שכלי זה יהפוך לכם את הכתיבה למהנה וקלה, שתעשו בו שימוש רב ןתשתפו אותנו בתהליך ובתוצאות.
עד כאן לפוסט זה, מקווה שלמדתם ונהנתם.
אם התחברתם לאתר, אתם מוזמנים להגיב לפוסט, במקרה שיש לכם מה להוסיף בעניין, מצאתם טעות או שיש לכם בקשות לפוסטים אחרים ושאלות. אם עדיין לא נרשמתם, תוכלו להירשם בקלות בלחיצה כאן ולהצטרף אלינו כדי שתוכלו להגיב לפוסטים ולהנות מהטבות ומבצעים לחברים בלבד. אני מבטיח לענות ולהתייחס לכל התגובות שלכם, בהתאם.
תודה שקראתם את הפוסט בבלוג שלי, יורם קפלן | המרכז לקליגרפיה מודרנית.
תגובות