הגעתם לחלק השני במדריך האולטימטיבי לכתיבת קליגרפיה בעזרת ציפורניים.לפני שתקראו את החלק הזה, אם עוד לא קראתם, אני ממליץ לכם בחום לקרוא את החלק הראשון, המדריך האולטימטיבי לקליגרפיה עם ציפורן - חלק א', שם הסברתי על הסוגים השונים של הציפורניים, המבנה שלהן ודרך פעולתן. הפעם, אתמקד בנקודות המעשיות, בתכל'ס של הכתיבה. אעבור על נושאים כמו איך מכינים את הציפורן לכתיבה? אילו סוגי ידיות אחיזה קיימות ואיך תתפסו את הציפורן עליהן? איך לנקות את הציפורן בסוף העבודה כדי שתישמר? ועוד
צילום: יפעת ירושלמי
בלי הרבה דיבורים מסביב, נגיע ישר לתכל'ס.
איך תכינו את הציפורן החדשה שלכם לעבודה?
קניתם ציפורן חדשה והתחלתם לכתוב. אני מניח, שרובכם לא ידעתם שיש להכין ציפורן חדשה לעבודה, לפני הכתיבה. אז זהו, שכן. הציפורן שקניתם עשויה פלדה או תרכובת מתכות אחרת ונשלחת מהיצרן לחנות, שם היא עומדת על המדף עד לקנייה. כדי שהמתכת תשרוד את כל המסע ולא תחליד, הציפורן עוזבת את המפעל כשהיא מצופה בחומר הגנה שקוף. אותו חומר הגנה, אם לא הוסר לפני השימוש, משבש את היצמדות הדיו לציפורן ואת הזרימה של הדיו לדף. במקרה כזה, הציפורן לא תכתוב בכלל או שהקו יהיה מקוטע ואתם תהיו מתוסכלים. כדי למנוע את הבעיה, יש להכין את הציפורן לכתיבה, לפני השימוש הראשון.
קיימות שיטות רבות לעשות זאת. כדי לעשות צדק, אפרט את כולן ואת המלצתי, אתן בסוף.
הכנת הציפורן בעזרת אש
זאת השיטה שבה הייתי מכין את הציפורן, לפני כמה שנים, כשהתחלתי לכתוב, אבל לא עוד. מהר מאוד הבנתי שהשיטה בעייתית, ומיד תבינו גם אתם למה. כדי להיפטר מהציפוי, בשיטה זאת, אוחזים את הציפורן בעזרת פינצטה או פלייר קטן ומעבירים אותה במהירות מעל להבה. חשוב, לא להחזיק את הציפורן זמן ממושך מעל הלהבה, אלא להעביר אותה במהירות, כמה פעמים משני הצדדים. השיטה הזאת עובדת, אבל מה הבעיה איתה? הציפורן עשויה מתכת וכשמתכת מתחממת היא משנה את תכונותיה, מתרחבת ומתעוותת והציפורן עלולה להינזק. מה, שכמובן, יעשה אותה בלתי כשירה לכתיבה ואתכם, מתוסכלים.
שיטת תפוח האדמה
בשיטה הזאת, החומר המצוי בתפוח האדמה והחיכוך, יסירו את הציפוי. כדי להיפטר מהציפוי, לוקחים תפוח אדמה נקי ונועצים לתוכו את הציפורן למשך כ-3-4 דקות. הציפוי יתפרק ויוסר כשתשלפו את הציפורן מתפוח האדמה. אבל בדיוק כאן טמונה הבעיה. השיטה עובדת אבל אם לא תעשו את זה בזהירות רבה ולעיתים קרובות גם אם כן ותפעילו כוח לנעוץ את הציפורן, סביר להניח, שהציפורן תיפגע ולא תהיה ראויה לשימוש. הדבר נכון במיוחד אם הציפורן היא ציפורן שפיצית או ציפורן שטוחה ברוחב ניב צר ועדין.
לאחר ששלפתם את הציפורן מתפוח האדמה, חשוב לייבש אותה היטב בעזרת מטלית או חתיכת בד, מהסוג שאינו מסיר שערות וסיבים, שאם לא כן, הציפורן תחליד כי כבר אין עליה ציפוי הגנה.
שיטת מברשת השיניים
את השיטה הזאת לא הכרתי קודם לכן, ולהיות כן איתכם, היא נראית לי מלכלכת ומיותרת, במיוחד שהדעות לגבי יעילותה חלוקות, ובין כה קיימות יעילות ממנה.
בכל אופן, אם תרצו לנסות דווקא אותה, זה מה שתצטרכו לעשות. שמים מעט משחת שיניים על גבי מברשת שיניים שלא בשימוש ומצחצחים בזהירות את הציפורן, משני הצדדים. ממתינים מספר שניות, שוטפים את שאריות משחת השיניים מהציפורן ומייבשים מיד בעזרת מטלית. האם זה עובד? מהנסיונות שלי, לא ממש, גם אם תחליפו למשחת השיניים של החבר.ה 😊
מסיר לק
הנה שיטה יעילה יותר ונקיה, הרבה יותר. בשיטה הזאת, כדי להיפטר מהציפוי, מספיגים מעט מסיר לק/אציטון על חתיכת בד, מהסוג שאינו מוריד סיבים (אפשר גם להשתמש בפדים המגיעים כבר ספוגים באצטון), ומשפשפים בעדינות את הציפורן, משני צידיה. האצטון ימיס את הציפוי והמטלית תרחיק אותו. החומר, יתאדה מהציפורן במהירות כך שהציפורן לא תחליד. זה עובד על הלק המושקע שעשיתן בשישי ויעבוד גם על הציפורן.
השיטה האחרונה, היא אולי היעילה ביותר אם כי בקריאה ראשונה, יתכן שתחשבו שהיא לא אסטטית במיוחד וכדי שנמשיך להיות חברים, אחסוך מכם את התמונה. אגב, כך גם אני מכין את הציפורנים שלי כיום. בשיטה הזאת, מורידים את הציפוי בעזרת רוק. שמים מעט רוק בין האצבעות ומשפשפים בעדינות את הציפורן, משני הצדדים. הסיבה שזאת השיטה המועדפת עלי היא, כי החומציות שברוק מסירה את הציפוי בקלות והרגש שבאצבעות מונע מהציפורן להינזק. כדי שזה יעבוד על הציפורן להיות מכוסה ברוק. לאחר ששפשפתם את הציפורן משני צדדיה, מייבשים אותה היטב בעזרת המטלית.
איך בודקים אם ירד הציפוי?
לאחר שפעלתם באחת מהשיטות, נסו למרוח מעט דיו על הציפורן ובדקו האם הדיו מכסה את הציפורן בצורה שווה ואחידה. אם לאחר המריחה, עדיין תראו שהדיו מתאגד לטיפות או שקיימים חורים בשכבת הדיו (כמו בציפורן השמאלית שבתמונה), חזרו על הפעולה בשנית, עד שתתקבל שכבה אחידה (כמו בציפורן הימנית).
ואם כבר דיברנו על הכנת הציפורן בתחילת העבודה, אוסיף כמה שורות על הטיפול בציפורן במהלך ובגמר העבודה.
הציפורן שלכם היא דבר עדין. בזמן העבודה, אם עצרתם והלכתם להכין קפה, קפצתם שנייה לשכנה לבקש כפית סוכר או שהכלב גנב לכם את הדף עליו כתבתם וגרם לכם לעשות הפסקה, נגבו את הדיו מהציפורן. טבלו אותה במים ויבשו אותה היטב. ניחשתם נכון, בעזרת אותה המטלית שהוזכרה לעיל. חשוב לעשות את זה, כי בדיו יש מקשה ואם לא תעשו את זה, הדיו יתייבש על הציפורן ויסתום אותה.
איך לחבר את הציפורן לידית האחיזה?
כדי לכתוב, תצטרכו לחבר את הציפורן לידית אחיזה. את החומר ממנו עשויה ידית האחיזה שלכם, תבחרו אתם, בהתאם לתקציב ולטעמכם האישי. את סוג הידית לעומת זאת, תצטרכו לבחור בהתאם לציפורן ולסקריפט אותו אתם כותבים.
כמו שהסברתי בחלק הראשון של המדריך לעקב הציפורן מספר קטרים בגודל סטנדרטי, 9 מ"מ, 4 מ"מ ו-Quill.
לכל אחד מהם מתאימה ידית אחיזה שונה ואי אפשר לתפוס ציפורן של 9 מ"מ על ידית של 4 מ"מ וכו'. רוב הציפורניים הן בקוטר של 9 מ"מ וכל ידית של 9 מ"מ תתאים לכל הציפורניים הללו, ללא קשר לחברה שמייצרת אותן.
אלו סוגי החיבורים הקיימים וככה תתקינו את הציפורן על כל אחד מהם:
ראש ידית עם חריץ
בידיות אלו, בראש הידית ישנו חריץ עגול. החריץ מתאים בדיוק לקוטר של עקב הציפורן. אחזו את הציפורן משני צידי העקב ודחפו אותה לחריץ. אין צורך להכניס את הציפורן עד הסוף אלא רק עד הנקודה שהיא יציבה ולא זזה לצדדים.
ציפורן Speedball C0 מותקנת על ידית אחיזה Speedball ישרה
ראש ידית עם קפיץ
בידיות מסוג זה, את החריץ, מחליפות 4 לשוניות פלדה קפיציות. גם כאן, קוטר השקע בו נמצאות הלשוניות, מתאים לקוטר עקב הציפורן. אחזו את הציפורן משני צידי העקב והכניסו אותה לשקע. שימו לב, שהציפורן נכנסת לשקע ולא נתפסת מאחורי הלשוניות.
4 מ"מ - Mapping
כמו בסוג הראשון, רק שקוטר החריץ מתאים לעקב בקוטר 4 מ"מ
Quill
ידיות מסוג זה נראות שונות במקצת מהידיות שהוזכרו מעלה. זאת, משום שהציפורניים המתאימות לסוג ידית זה, לא מסתיימות בעקב קעור אלא במעין צינורית. על גבי ידית האחיזה, קיים מעין מוט נוסף שמתאים בקוטרו לקוטר הפנימי של הצינורית. אחזו את הציפורן משני צידי העקב והשחילו את המוט לתוך הצינורית.
ציפורן Hunt 107 Hawk מותקנת על ידית אחיזה William Michell Quill
ידית אחיזה אובליק
ידית אובליק, היא ידית בה הציפורן נתפסת בתופסן פליז המוצמד לצד הידית. לאחר התקנת הציפורן, היא מונחת בזווית של כ 45 מעלות לידית האחיזה. הידית מיועדת לציפורניים שפיציות ומשמשת לכתיבת הסקריפטים Copperplate ו- Spencerian. בסקריפטים אלו, האות נטויה בזווית של 45 או 56 מעלות והזווית בה נתפסת הציפורן עוזרת רבות ליד, באחיזה בתנוחה נוחה בזמן הכתיבה.
ציפורן Hunt 56 Standard School מותקנת על ידית אחיזה Oblique מעץ, בעבודת יד
שליפת הציפורן מהידית בסיום הכתיבה
כדי לשלוף את הציפורן, מהידית, בסיום הכתיבה, אחזו אותה משני צידי העקב ועשו תנועות זעירות ימינה ושמאלה, תוך כדי משיכה. שימו לב שחשוב לא למשוך את הציפורן בבת אחת מהידית, כי היד עלולה להחליק וכנפי המתכת החדות עלולות לגרום לחתכים.
איך להטעין דיו על גבי הציפורן?
גם כאן קיימות מספר טכניקות.
הראשונה והאינטואיטיבית ביותר, היא פשוט לטבול את הציפורן בדיו. טובלים את הציפורן בכסית הדיו ככה שהדיו יכסה בערך שני שליש ממנה. נותנים ניעור קטן, כדי להסיר עודפי דיו וכותבים. הבעיה בשיטה הזאת היא, שאי אפשר ממש לשלוט בכמות הדיו שתרד לדף, במשיכות הראשונות בעיקר, ואז נוצרת טיפה או נזילה על הדף.
כדי למנוע את זה, עשו מספר קווים על דף טיוטה, עד שתרגישו שזרימת הדיו התאזנה ורק אז עברו לכתוב בדף שלכם.
הטענה של הדיו בעזרת מכחול
השיטה שנייה והטובה יותר מבחינתי היא, להשתמש במכחול כדי "לצבוע" את הציפורן בדיו. במקום לטבול את הציפורן בדיו, לוקחים מכחול דק וטובלים אותו בדיו. לאחר מכן, צובעים את הציפורן בצד הקעור (זה שפונה לכיוון הדף), מחלקה הפנימי לכוון החוד. כך מעבירים בצורה מבוקרת את הדיו לציפורן. אם אתם משתמשים בציפורן שטוחה, שיש לה מאגר דיו מובנה, מלאו גם את המאגר בדיו, בעזרת המכחול.
ליקה Likka
שיטה שלישית, משמשת בעיקר בקליגרפיה ערבית ומתאימה יותר לכתיבה בעזרת Pratikpen, קולמוס נוצה, קולמוס במבוק (Reed) או קאלאם (Qalam). בשיטה הזאת, משתמשים במיכל קטן ובו סיבי בד משי ספוגים בדיו. יוצרים כדור קטן מחוטי משי ומניחים אותו בצנצנת זכוכית. לאחר מכן, שופכים מעט דיו לתוך הצנצנת, כך שסיבי המשי יספגו את הדיו במידה כזאת שלא תיווצר שלולית דיו במיכל. לאחר שהמשי ספג מספיק דיו, מספיקה נגיעה של הקולמוס בדיו, כדי להטעינו ולכתוב איתו. היתרון בשיטה הוא שכך, לא נוצרת התופעה של טיפות או נזילות על הדף והקו יוצא חד וברור.
תמונה מתוך האתר houseofcalligraphy.co.uk
לבסוף, אם קראתם אתהמדריך ועדיין יש לכם בעיה בזמן הכתיבה? נסו למצוא את התשובה ברשימה הבאה:
טראבלשוטינג
הציפורן לא נתפסת טוב על ידית האחיזה ומתנדנדת – סביר להניח שלא תפסתם אותה נכון או מספיק עמוק. הוציאו את הציפורן ונסו שוב. אם אתם משתמשים בציפורן עם תופס קפיצי, נסו לשחק איתה מעט ולתהשחיל צד אחד מאחורי הלשונית.
שמתי דיו והוא מספיק רק לקו אחד או שניים – במקרה זה, או שלא טענתם מספיק דיו על הציפורן או שהאות שאתם כותבים גדולה והקווים ארוכים ומצריכים הרבה דיו. דרך אגב, כלים רחבים משתמשים בהרבה יותר דיו מציפורנים צרות או שפיציות. בכלים קטומי קצה, ככל שרוחב הניב רחב יותר, כך הדיו נגמר מהר יותר.
הדיו התייבש על הציפורן – דיו חדש יחסית, אפשר לנסות להוריד בעזרת טבילה במים וניגוב או בעזרת מסיר דיו. אם הציפורן ישנה ויש עליה דיו מלפני הרבה זמן, פשוט זרקו אותה וקחו אחת חדשה.
יש על הציפורן מעט חלודה, מה עושים? - זורקים אותה לפח ולוקחים אחת חדשה.
הציפורן נראית קצת עקומה, אפשר ליישר אותה? - לא. אי אפשר, זורקים אותה לפח ולוקחים חדשה.
הציפורן תקועה בידית האחיזה ולא יוצאת - כנראה שמעט דיו התייבש בחיבור אות שהכנסתם אותה ביותר מידי כח. תפסו את הציפורן משני צידי העקב ועשו תנועות זעירות, ימינה ושמאלה, תוך כדי משיכה. גם אם נראה לכם שזה לא עובד, לאחר מעט זמן, היא תשתכנע.
נתקלתם בבעיה אחרת או יש לכם שאלות נוספות? הרשמו לאתר וכתבו לי בתגובות או בדף הפייסבוק ואשמח לענות ולעזור לכם לפתור אותה.
עד כאן לפוסט זה, מקווה שלמדתם ונהנתם.
אם התחברתם לאתר, אתם מוזמנים להגיב לפוסט, במקרה שיש לכם מה להוסיף בעניין, מצאתם טעות או שיש לכם בקשות לפוסטים אחרים ושאלות. אם עדיין לא נרשמתם, תוכלו להירשם בקלות בלחיצה כאן ולהצטרף אלינו כדי שתוכלו להגיב לפוסטים ולהנות מהטבות ומבצעים לחברים בלבד. אני מבטיח לענות ולהתייחס לכל התגובות שלכם, בהתאם.
תודה שקראתם את הפוסט בבלוג שלי, יורם קפלן | המרכז לקליגרפיה מודרנית.
Comentarios