top of page

המדריך האולטימטיבי לקליגרפיה עם ציפורן - חלק א'

עודכן: 18 ביולי 2021

כמעט כל מי שהתנסה בקליגרפיה הגיע ליישם אותה, בשלב זה או אחר בעזרת ציפורן טבולה בדיו. אולי, כי זו השיטה הקלאסית והמוכרת ביותר לכתיבת קליגרפיה או אולי, כי יש משהו בכלים האלו שמתחבר אצלנו עם הרומנטיקה והקשר הרוחני שמתקיים בין הכותב, הדף והסימן. אולם, בחירת ציפורן מתאימה, יכולה לאתגר במיוחד בהתחלה, בשל העובדה שזהו כלי כתיבה שונה במקצת מהכלים המוכרים לכם ושהשתמשתם בהם עד היום.

בחלק הראשון של המדריך אעשה לכם סדר בכל הקשור לציפורניים. אכיר לכם את מבנה הציפורן, אסביר על הסוגים הקיימים ועל ההבדלים ביניהם ואם תקראו עד הסוף, תקבלו גם עצות לבחירת הציפורן המתאימה לכם.



הציפורן לקליגרפיה או ציפורן הטבילה, כפי שאנו מכירים אותה כיום, היא כלי שמבנהו כמעט ולא השתנה במהלך 200 השנים האחרונות. בתחילת המאה ה-18, החליפה ציפורן המתכת כלי כתיבה אחרים, שהיו נהוגים באותה תקופה, כמו הקולמוס (Quill) העשוי נוצה, לרוב נוצת אווז וכאלו העשויים ענף סוּף או במבוק (Reed). הראשונים לייצר ציפורני מתכת באופן תעשייתי ולהפוך אותם לפופולריים, היו האחים Mitchell שבראשית שנות העשרים של המאה ה-18 הקימו בברמינגהם מפעל לייצור תעשייתי של ציפורניים ובכך קבעו את האנגלים, כמובילים בתחום, עד ימינו.


קיים מגוון רחב של ציפורנים, בצורות שונות ובגדלים שונים, אולם באופן כללי ניתן לחלק את כלל הציפורניים לשני סוגים. הסוג הראשון, הקרוי ציפורן שטוחה או ציפורן קטומה (באנגלית Broad Nib או Broad Edge או Chisel Edge). הסוג השני הקרוי ציפורן שפיצית (באנגלית Pointed Nib).


סגנון הכתיבה, שאותו תרצו ללמוד ולתרגל, יקבע באיזה סוג של ציפורן תשתמשו. בקליגרפיה הלטינית, ניתן למצוא שימוש בשני סוגי הציפורניים. בזה הקטום בסגנונות כמו: Italic, Blackletter, Foundational Hand ועוד ובציפורן השפיצית בסגנונות כמו Spencerian, Copperplate ו- Modern Pointed Pen Calligraphy. לעומת זאת, בקליגרפיה עברית, נעשה שימוש בציפורן קטומה בלבד.


תמונה 2


מלבד שינויי צורה קלים שנעשו ממניעים פרקטיים ופונקציונליים, מבנה הציפורן כמעט ולא השתנה במרוצת השנים. השינויים העיקריים שנעשו, הינם בחומרים ממנה עשויה הציפורן והמעבר מציפורניים עשויות נחושת וברונזה לציפורניים עשויות פלדה וציפויים שונים.


השימוש בפלדות שונות, המשחק בעוביין, כמו גם מבנה הציפורן ועיצובה, מקנים לכל ציפורן חוזק מצד אחד וגמישות, מצד שני. לכל אחד מהסוגים ציפורניים ברמות גמישות שונות, המתאימות למשתמשים, מתחילים או מנוסים ולכאלו בעלי יד קלה או כבדה.


בשל גודלה הזעיר של הציפורן, לכל פרט בתכנון תפקיד פונקציונלי, התורם לגמישותה וליציבותה ומהווה את תעודת הזהות הייחודית לה.


עובי וסוג הפלדה - בעזרת שינויים קלים בעובי הפלדה, לאורך הציפורן, מתקבלת גמישות משתנה באזורים שונים. ככל שהפלדה דקה יותר, כך האזור גמיש יותר.


רדיוס הלחיצה - צורת הציפורן מתקבלת מלחיצה של חתיכת פלדה לתוך תבנית (שטנץ). ככל שרדיוס גוף הציפורן קטן יותר, כך היא קעורה יותר וקשיחותה עולה. ציפורניים רכות, נוטות להיות שטוחות יותר ובעלות פחות שינויים בפני השטח.


צורת חור האוורור - באופן מסורתי, לחור האוורור מספר צורות. חור אוורור עגול יקנה לציפורן קשיחות גדולה יותר מחור אוורור בצורת לב או צלב.


אורך החריץ הקפילרי - על החריץ הקפילרי, תוכלו לקרוא בהמשך. כאן המקום לציין שחריץ ארוך יותר יקנה לציפורן גמישות רבה יותר משום שהעלים שמשני צדדיו יהיו ארוכים יותר.


ריקועים וחיתוכים נוספים - פעמים רבות לגוף הציפורן מצטרפת הטבעה דקורטיבית. הטבעה זאת, מלבד היותה סימן הכר דקורטיבי, תורמת ליציבות וקשיחות הציפורן, ממש כמו שכיפופי הפח ברכב, מחזקים ומייצבים אותו בו בזמן שהם קובעים את האסתטיקה של הצורה. לעיתים ניתן למצוא חירוצים וחיתוכים נוספים לאורך העלים עצמם. גם אלו מקנים לציפורן גמישות נוספת.


האנטומיה של הציפורן

מבנה ציפורן קטומה


עקב

עקב הציפורן הוא אותו החלק המתחבר לידית האחיזה. תפקידו אחד והוא לקבע את הציפורן לידית האחיזה בכדי לאפשר אחיזה של הכלי וכתיבה נוחה. קיימים סטנדרטים קבועים לקוטר העקב, 9 מ"מ, 4 מ"מ ו- Quill. סטנדרטיזציה זאת, מאפשרת שימוש בידית אחיזה אחת, למגוון גדול של ציפורניים, בעלות אותו הקוטר, מפירמות שונות.


גוף

גוף הציפורן הוא החלק שבין העלים לעקב. הוא זה שיכיל ריקועים דקורטיביים, אם קיימים.


כתפיים

בכתפיים משתלבים העלים לגוף. הכתפיים הן חלק חשוב בקביעת רמת הגמישות או הקשיחות של הציפורן. כתפיים רחבות הן סימן לרמת קשיחות גבוהה יותר. לפעמים, ניתן למצוא גם בכתפיים חירוצים שונים, המקנים לציפורן גמישות נוספת.


חור אוורור

בעטים נובעים, חור זה נועד לאפשר כניסת אוויר לעט, עם זרימת הדיו החוצה, כדי למנוע מצב של וואקום ולסייע בזרימה אחידה ורציפה של הדיו. כשמדובר בציפורן טבילה, לחור זה אין שום תפקיד הקשור לאוורור. חור זה, נועד בעיקר להוות סיומת לתעלה הקפילרית ולמנוע מהפלדה להתבקע כתוצאה מהפעלת לחץ על הציפורן בזמן הכתיבה. תפקיד נוסף של חור האוורור הוא, לסייע לגמישות המתכת, כפי שהוסבר מעלה.


חריץ קפילרי

החריץ הקפילרי, הוא חריץ העובר כל הדרך מחור האוורור ועד לחוד. חריץ זה אחראי על ויסות זרימת הדיו לדף. הדיו נע בחריץ באפקט קפילרי. מולקולות של הדיו נצמדות לדפנות החריץ ונעות מעלה, תוך שהן מושכות אחריהן את הדיו שאינו צמוד לדפנות (גם לזה יש הסבר פיזיקלי). ממש כמו בצמחים, שם המים מטפסים מהשורשים לכוון העלים.


בציפורן שפיצית, תמצאו בדרך כלל חריץ אחד אולם, קיימות כאלו גם ללא חריץ. בציפורן קטומה תוכלו למצוא, לעיתים, שניים ושלושה חריצים. ריבוי זה נועד להזנה של כמות דיו גדולה יותר לחוד בשל רוחבו.


עלים

העלים מהווים את עיקר הציפורן והם נמצאים משני צידי החריץ הקפילרי.


חוד

החלק שבא במגע עם הדף.


מבנה ציפורן שפיצית


מונחון ציפורן קטומה

קSquare Cut - ציפורן עם קיטום ב- 90 מעלות, בדומה ל William Mitchell NO.0

קLeft Oblique - ציפורן עם קיטום משופע לצד שמאל, בדומה ל William Mitchell Left Oblique

קRight Oblique - ציפורן עם קיטום משופע לצד ימין

צPoster - ציפורן עם ברך מרובעת, בדומה ל Speedball A2

צScript - ציפורן עם ברך עגולה, בדומה ל Speedball B2

צPlakat - ציפורן רחבה יחסית, שעוצבה במקור לכתיבת שלטים, בדומה ל Plakat 10 mm

מונחון ציפורן שפיצית

צPointed nib - ציפורן שפיצית, בדומה ל Speedball Hunt 56

צOblique/Elbow copperplate - ציפורן שפיצית עם עקב זוויתי לכתיבה בסגנון Copperplate

צScroll - ציפורן בסגנון ציפורן שפיצית, המציירת שני קווים בו זמנית

תמונה 5


נקודות לבחירת ציפורן מתאימה

נהדר, אחרי שקראתם את כל הטקסט המפורט למעלה, אתם מכירים את הציפורן קצת יותר מקרוב. כולי תקווה שההכרות הזאת הפיגה קצת מהחשש הראשוני שקיים בלקחת ציפורן ליד, לטבול אותה בדיו ולכתוב איתה. מה שנותר לכם להבין הוא איך לבחור אחת, שתתאים בדיוק בשבילכם ובשביל העבודה אותה אתם עומדים לעשות. הנקודות הבאות יעזרו לכם להגיע לשם:


  1. כל סגנון כתיבה נכתב בסוג מסוים של ציפורן. ראשית, החליטו על הסגנון שתרצו לתרגל והבינו האם הוא נכתב בציפורן קטומה או שפיצית. קליגרפיה עברית נכתבת בציפורן קטומה. סגנונות לטינים כמו Blackletter (Gothic), Italic, Foundational Hand ו- Uncial נכתבים גם הם בציפורן קטומה. סגנונות לטינים כמו Spencerian, Copperplate ו- Modern pointed pen calligraphy נכתבים בציפורן שפיצית.

  2. עכשיו זה הזמן לאבחן האם יש לכם יד כבדה או קלה? נסו לחשוב איך אתם כותבים, ביום יום, בעזרת עט כדורי רגיל. האם אתם לוחצים על העט בזמן הכתיבה כך שהעט חורץ בנייר? אם כן, אז אתם כנראה בעלי "יד כבדה" ועדיף לכם להיצמד לציפורניים קשיחות יותר. על אחת כמה וכמה, אם אתם מתכוונים להשתמש בציפורן שפיצית.

  3. איך נראה הדף עליו אתם עומדים לכתוב? מחוספס, בעל טקסטורה גסה או חלק? קחו בחשבון, שציפורן שפיצית, רגישה מאוד לטקסטורה, ונוטה להינעץ בנייר, להיתקע ואפילו להתעקם, בזמן מהלך היד מעלה (יצירת הקווים הדקים). אם כבר יש לכם ניסיון ורכשתם את הרגישות הנדרשת, תוכלו לבחור גם בציפורניים הגמישות. אם לא, היצמדו לציפורניים הקשיחות יותר.

  4. ואם כבר הזכרנו ניסיון, אז אם יש לכם, תוכלו לכתוב עם ציפורנים גמישות ועדינות יותר. אם לא, תרגלו עם הקשיחות יותר, עד שתיצברו כזה.

  5. מה גודל האות אותה תרצו לעשות? רוחב החוד בציפורן קטומה, קובע את גובה האות. לכן אותיות גדולות יותר ידרשו ציפורן עם רוחב חוד גדול יותר.

  6. ציפורניים מגיעות, בדרך כלל, ללא מאגר דיו, מה שדורש טבילה חוזרת, של הציפורן בדיו, לאחר כתיבת כמה אותיות או מילה. אם זאת, ישנן ציפורניים קטומות המגיעות עם מאגר דיו, המגדיל באופן משמעותי את כמות הדיו בכל טבילה ומקטין את הצורך בטבילה חוזרת. לחברת Speedball, מבנה ציפורן ייחודי, הכולל גם מאגר דיו, אינטגרלי ולציפורניים השטוחות של חברת William Mitchell, ניתן להוסיף מאגר דיו נפרד, המולבש על גבי הציפורן. גם הציפורניים של Brause Bandzug מגיעות עם מאגר דיו מובנה, והן קשיחות יותר.


תמונה 6


כמעט סיימנו.

הציפורן היא כלי נפלא שאמנם דורש מעט ניסוי וטעייה כדי להגיע בו לשליטה ולהרגיש איתו נח, אך הוא מספק את החוויה הקליגרפית האותנטית והטהורה ביותר. כלים רבים התפתחו במקביל ובעקבות הציפורן, כלים שהשתמשו באותם עקרונות טכניים, שיכללו אותם והרחיבו את אפשרויות הכתיבה העומדות לרשותנו. כלים כמו ה Automatic Pen ה Pratikpen והכוכב העולה, הפילוט פרלל, שיחד עם הרשתות החברתיות, אחראיים לפופולריות הרבה של הקליגרפיה, בשנים האחרונות.


עכשיו, לאחר שלמדתם והכרתם את הציפורנים השונות הגיע הזמן לתכל'ס. גשו לקרוא את החלק השני במדריך.


עד כאן לפוסט זה, מקווה שלמדתם ונהנתם.

אם התחברתם לאתר, אתם מוזמנים להגיב לפוסט, במקרה שיש לכם מה להוסיף בעניין, מצאתם טעות או שיש לכם בקשות לפוסטים אחרים ושאלות. אם עדיין לא נרשמתם, תוכלו להירשם בקלות בלחיצה כאן ולהצטרף אלינו כדי שתוכלו להגיב לפוסטים ולהנות מהטבות ומבצעים לחברים בלבד. אני מבטיח לענות ולהתייחס לכל התגובות שלכם, בהתאם.

תודה שקראתם את הפוסט בבלוג שלי, יורם קפלן | המרכז לקליגרפיה מודרנית.

1,265 צפיותתגובה 1

פוסטים אחרונים

הצג הכול

1 Comment


היי אני סופר סת"ם

ורוצה קצת יותר להתפתח בתחום יש לכם סדנאות או לפחות ייעוץ ?


Like
יורם קפלן המרכז לקליגרפיה מודרנית נשען ע

ברוכים הבאים למרכז לקליגרפיה מודרנית

המרכז לקליגרפיה מודרנית הוקם כדי לפתוח בפניכם את השער לעולם מופלא של עיצוב וציור אותיות. אנחנו מזמינים אתכם לצאת למסע באתר, לצלול לבלוג ולגלות את התרגילים המרתקים וההדרכות המפורטות שיאפשרו לכם ליהנות משעות רבות של רגיעה ויצירה.

זה הזמן להצטרף לניוזלטר כדי להמשיך להתעדכן

bottom of page